Обадете се сега

+359 2 996 38 84
 • Биологична обратна връзка (биофийдбек)

  Биологична обратна връзка (биофийдбек)

  Целта на невротренингите с биологичната обратна връзка (биофийдбек и ЕЕГ неврофийдбек) е човек сам да се научи да си помага и да няма повече нужда от нас.
 • Първоначална комплексна оценка

  Първоначална комплексна оценка

  Целите на първоначалната комплексна оценка са да се установи наличното състояние на конкретния човек, да се определи типа на неговата нервна система и общото му качество на живот. Заедно с нашия специалист по биофийдбек се определят целите, които той иска да постигне в хода на съвместната работа.
 • Ние се грижим за Вашето здраве

  Ние се грижим за Вашето здраве

  Ефективните практики, индивидуализирани чрез биофийдбек, които ние използваме са комбинация от конкретни дейности, активности и упражнения в точно определено съотношение и последователност. Те са различни в зависимост от състоянието и целите на конкретния човек.
Безлекарствена практическа самопомощ

Безлекарствена практическа самопомощ

По време на сесиите с биологична обратна връзка върху Вас не се оказват никакви химични, физични или психични стимулации. Няма странични ефекти и риск от влошаване на състоянието в следствие на изучаването и прилагането на различни упражнения.

Персонален (индивидуален) подход

Персонален (индивидуален) подход

Комплексният подход с използване на биологична обратна връзка съдържа отделни стъпки и към всяка следваща се преминава когато се справите с предходната. Напредъкът и успехът се измерват с апаратура по обективни критерии.

Научно доказана ефективност

Научно доказана ефективност

Всички методи, използвани в нашата работа са научно доказани от приложните невронауки, съществуват емпирични доказателства за ефективността на тяхното практическо приложение, а резултатите са обективно измерими чрез апаратура за биологична обратна връзка.

Трайно отстраняване на симптомите

Трайно отстраняване на симптомите

Премахването на симптомите е трайно във времето и срокът за това е ясен още в началото след първоначалната комплексна оценка и зависи от Вашето участие и активност, както и Вашата мотивация за промяна. Обичайното време е от 7 до 12 седмици.

Кои сме ние

Ние сме Сдружение с нестопанска цел „Център за приложни невронауки“, което провежда изследвания, разработва, прилага, разпространява и развива практики и методи от приложните невронауки, с фокус върху биологичната обратна връзка (биофийдбек и ЕЕГ неврофийдбек) като ефективни подходи за саморегулация на процесите в човешкия организъм. Центърът провежда изследвания и върху ефективността на използване на биологичната обратна връзка като инструмент за самостоятелно справяне с различни по вид житейски проблеми - от телесно до психо-емоционално естество, като разработва невротренинги за вегетативната и централната нервна система.

Виж повече

Принципите, които ни ръководят са:

Научен подход

Прилагаме и ползваме единствено и само практики, основани на научни факти и доказателства.

Прагматизъм

фокусирани сме върху приложението, крайния резултат и ефикасността на упражненията с биологична обратна връзка

Непрекъснато развитие

развиваме и обогатяваме практическите решения и всеки нов случай допринася за това
Medical - Gantry 5 Joomla Template

Комплексност

подходът е интердисциплинарен и обединява най-доброто от различни научни направления

Фокус върху човека

в намирането на практически решения си прилагаме клиент-центрирания подход

Дългосрочни решения

ние се стараем да осигурим по-добро здраве и по-високо качество на живот на всички хора, които се обърнат към нас

Защо биологичната обратна връзка ?

Защото сме убедени, че приложената на практика съвременна невронаука променя живота на човека към по-добро.
Защото според нас стресът е неразделна част от живота и проблемите на хората всъщност не е с него, а с незнанието и невъзможността да управляват последиците от него, както и с трудностите да се възстановяват бързо след стресиране.
Защото сме загрижени от факта, че психосоматичните симптоми, причинени от постоянното високо нервно-емоционално напрежение на съвременния човек, вече са причина за 42% от посещенията при лекар и над 70% от заболяванията днес.

Свържете се с нас

Кога биофийдбек невротренинга е за Вас?

Невротренингът с биологична обратна връзка ще Ви помогне да се отървете завинаги от коремните болки, разстройството, запека или редуването им.

Биофийдбек невротренингите (биологична обратна връзка) са за Вас, ако поне 3 пъти седмично в продължение на поне два месеца имате някои от следните оплаквания:

 • болка в корема, която се облекчава при изхождане и нямате диагноза за това;
 • имате поставена диагноза „Синдром на раздразнено дебело черво“ от гастроентеролог;
 • подуване на корема, газове и усещане за недоизхождане;
 • чувство за напрежение в корема без причина;
 • закъснявате за работа или отсъствате заради коремните проблеми;
 • чувствате се зле заради болката, запека или разстройството, които влияят на Вашето ежедневие и пречат да си вършите спокойно работата;
 • усилване и зачестяване на болката, запека или разстройството при стрес, при пътуване, при нови запознанства, при конфликти и скандали и други проблеми;
 • срещате неразбиране за Вашите коремни проблеми и Ви вземат за глезени или хипохондрици.

Биофийдбек невротренингите не са за Вас, в случай че:

 • се събуждате нощем от коремна болка;
 • имате установени инфекциозни заболявания;
 • приемате антибиотици;
 • имате установени други стомашно-чревни заболявания (напр. след гастроскопия или колоноскопия);
 • болката се появява по време на месечния цикъл при жените.

Много е вероятно да имате проблеми с корема и червата, ако:

 • сте чувствителни, прекалено отговорни и ангажирани във всичко, което правите;
 • често се въздържате да реагирате при конфликти, а потискате реакциите си и непрекъснато търсите причините вътре във себе си;
 • прекалено сте взискателни към себе си и постоянно сте под стрес;
 • имате вегетативно-съдова дистония или синдром на вегетативна дизфункция.

Какво обичайно се прави при коремна болка, запек, разстройство?

Обичайните стъпки, чрез които човек се опитва да се отърве от коремните болки са:

 • консултация със специалист гастроентеролог;
 • лекарства, диета, хранителни добавки и хомеопатия;
 • психологическа терапия;
 • консултация с психиатър и прием на антидепресанти и други силни лекарства

Научете повече ...

При болка в корема, запек или разстройство задължително се прави консултация със специалист гастроентеролог. Обичайно той назначава изследвания, за да потвърди или отхвърли различни диагнози. Ако не се установи друга диагноза и се отхвърлят последователно структурни нарушения и инфекциозни заболявания, лекарят-специалист може да постави диагноза „Синдром на раздразнено дебело черво“ или някое друго функционално нарушение на перисталтиката на червата – коремна болка, например.

Консултирайте се с водещи гастроентеролози, за да не се превърнете в жертва на различни грешни диагнози, които да доведат до продължително ходене по мъките и експерименти с различни лекарства.

Ако коремната болка, запека и/или разстройството не се повлияят от лекарства, диета, хранителни добавки и хомеопатия, вероятно Вашия гастроентеролог ще Ви изпрати на психолог или психиатър. Психологическата терапия обичайно дава ефект, но след доста време и само ако психологът има опит с терапията на тези симптоми. Ако стигнете до психиатър, добре е да знаете, че приемът на силни лекарства има най-различни странични ефекти и води до пристрастяване. Освен това няколко месеца след прием на антидепресанти (психиатрите обичайно ги предписват), симптомите отново се появяват, но към тях се прибавят и много други оплаквания. Освен с първоначалните симптоми, ще трябва да се борите и с зависимостта към антидепресантите.

Ако решите да ги спрете заради липсата на ефект, ще Ви трябват много по-големи усилия. Имайте предвид, че няма лекарство, което възстановява финия баланс в регулирането на перисталтиката на червата. Наред с психотерапиите, физическата активност има далеч по-добър ефект от медикаментозните лечения.

Как биофийдбек невротренинга трайно отстранява коремна болка, запек и/или диария?

Невротренингът:

 • нормализира работата на червата, променяйки несъзнателните регулаторни процеси в тялото без да се меси в начина, по който мислите, във Вашите убеждения и нагласи;
 • създава механизъм за контрол и отстраняване на коремната болка, който се активира автоматично при нужда;
 • ползва за това последните достижения на невронауките и биофийдбек технологиите;
 • безлекарствена е, няма странични ефекти и не води до пристрастяване;
 • дава резултат в предварително ясни срокове.

 

Научете повече ...

Упражненията с биологична обратна връзка, разработени от д-р Везенков, понастоящем са единствения и най-ефикасен начин за нормализиране на перисталтиката на Вашите черва. Тя включва кабинетни тренировъчни сесии с апарати за биологична обратна връзка, след което се правут прости ежедневни упражнения вкъщи. В рамките на два месеца индивидуалните упражнения, конструирани специално за Вас от специалистите по биологична обратна връзка с помощта на специализираните сензори и техники, облекчават осезаемо симптомите. Вие се научавате да ги контролирате в различните житейски ситуации.

Порочният кръг се разкъсва и се замества с ново балансирано поведение на нервните процеси, които контролират перисталтиката на червата. Така коремната болка, запекът и/или разстройството се появяват все по рядко и вече ги няма, когато сте под стрес, пътувате или се запознавате с нови хора. Няколко седмици след започване на упражненията симптомите се появяват много по-късно от обикновено и постепенно намаляват като сила. Най-важното, обаче, е че в хода на упражняването човек усвоява умения и способности да управлява физиологичното и емоционалното си състояние, а това връща чувството за контрол и обичайното усещане за безнадеждност изчезва завинаги.

 

Обадете се сега