Често главоболие

Биологичната обратна връзка (биофийдбек) ще Ви отърве от главоболието, ако:

 • имате главоболие от напрежение в някоя част на тялото или по цялото тяло (т.нар. тензионно главоболие);
 • имате повтарящи се от умерени до силни главоболия в едната половина на главата, обикновено пулсиращо и се засилва при физическа активност (мигрена);
 • постоянно имате схващане и напрежение във врата и/или мускулите на лицето - мимически и дъвкателни;
 • изпитвате постоянно напрежение в главата подобно на притискане на главата в менгеме, което може да бъде слабо, умерено или силно;

Биологичната обратна връзка не е подходяща във Вашият случай на главоблие, когато:

 • нощем се будите от остра болка в главата;
 • получили сте травма или наранявания във врата или главата;
 • търсите обезболяващо хапче (аналгитик);
 • не сте готови и не искате да променяте абсолютно нищо в начина си на живот.

Голяма е вероятността да имате главоболие, ако:

 • сте променили рязко начина си на живот;
 • непрекъснато сте подложени на стрес;
 • често спите прекалено дълго;
 • имате високо кръвно налягане (хипертония);
 • сте приемали обезболяващи медикаменти (комбинирани аналгитици) продължително време;
 • спазвате някаква диета;
 • изпитвате сексуално напрежение;
 • имате хормонален дисбаланс и/или сте след менопауза.

Защо се появява главоболието?

Около 90% от главоболията (мед. цефалгия) се дължат на нервно напрежение или напрежение в мускулите на врата или главата (т.нар. тензионно главоболие). Следващото по честота главоболие е мигрената, от която страдат около 15-20% от населението, като при жените е разпространена три пъти повече.

Главоболието е неволева автономна реакция на тялото към различни обстоятелства и въздействия.

В мозъка няма рецептори за болка и той самия не изпитва болка. Рецепторите, които дават усещането за болка се намират в някои области на врата и главата - в някои артерии, по-големите вени, черепно-мозъчните нерви, мускулите на шията и главата и мозъчните обвивки. С други думи усещането за главоболие идва от въздействия върху болковите рецептори, които се намират в кръвоносните съдове. Най-често това се дължи на нервно напрежение, постоянен стрес, мускулни схващания или разтежения в областта на шията и главата.

Повече за главоболието

Една от най-старите теории за главоболието е съдовата: свиването на кръвоносните съдове в черепа провокира усещането за “аура” при мигрената, а последващото им разширение активира болковите рецептори, разположени в тези съдове. Свиването и разширяването на кръвоносните съдове са под контрола на автономната нервна система, която от своя страна се влияе от прекомерните емоции и вида и силата на стрес-реакциите. Нервната регулация на свиването и разширяването на съдовете се влияе също и от хормонални процеси по оста хипофиза-хипоталамус-надбъбрек и функционирането на щитовидната жлеза. Хормоналният дисбаланс след менопауза, например, е един от факторите за главоболие при жените.

Друг основен фактор за главоболие е нивото на естествените обезболяващи - ендорфините. Те доставят удоволствието и положителните емоции.

Установено е, че при хората с главоболие нивото на ендорфини е много по-ниско. Най-общо дисбаланса в автономните нервни процеси води до рязко свиване и разширяване на кръвоносните съдове.

Продължителното свиване или разширяване води до различните видове главоболие. Повече информация за видовете главоболие може да се намери в Международната класификация за главоболие, приета и одобрена от Световната Здравна Организация (СЗО).

Какво обичайно правят хората при главоболие?

Най-често при главоболие човек започва да взима обезболяващи (аналгитици). Сред най-известните са аналгин и ибупрофен. Ако дълго време се приемат комбинирани аналгетици, това води до медикаментозно индуцирано главоболие (т.е. главоболие, причинено от самите лекарства).

След продължителен стрес и нервно напрежение при отпускането на тялото се изпитва болка, включително и главоболие. Обикновено, за да избегне главоболието, човек решава да продължи да бъде максимално активен. Не става въпрос за самата активност, обаче, а за адреналина. Той се отделя при каквато и да е активност и стрес и действа обезболяващо (т.е. болката я има, но по време на активността човек не я усеща). В момента на отпускането вечер вкъщи, например, притъпената от адреналина болка се появява с пълна сила. Така постепенно човек се натоварва все повече и свиква с постоянното напрежение, за да потиска болката при отпускане. Това, естествено, води бързо до изчерпване на възможностите на организма и до неспособност за възстановяване.

Как упражненията с биологична обратна връзка отстраняват главоболието?

Упражненията с биологична обратна връзка отстраняват главоболието без хранителни добавки, обезболяващи и други външни въздействия като:

 • помагат да се разберат и осъзнаят механизмите на поява на главоболие, както и причините и факторите, които го правят хронично;
 • научава човека как бързо да се отпуска без усилия и да остранява огнищата на напрежение сам с помощта на индивидуално разработени за всеки упражнения;
 • улеснява преходите между активност и покой и ги превръща в устойчив навик чрез целенасоченото им и осъзнато редуване;
 • връща естествения ритъм на активност и покой през деня и през нощта като възстановява естествената функция на тялото за саморегулация.
Обадете се сега