Коремни болки, запек, диария

Кога упражненията с биологична обратна връзка (биофийдбек) е за Вас?

Биологичната обратна връзка ще Ви помогне да се отървете завинаги от коремните болки.

Терапията е за Вас, ако поне 3 пъти седмично в продължение на поне два месеца имате някои от следните оплаквания:

 • болка в корема, която се облекчава при изхождане и нямате диагноза за това;
 • имате поставена диагноза „Синдром на раздразнено дебело черво“ от гастроентеролог;
 • подуване на корема, газове и усещане за недоизхождане;
 • чувство за напрежение в корема без причина;
 • закъснявате за работа или отсъствате заради коремните проблеми;
 • чувствате се зле заради болката, запека или разстройството, които влияят на Вашето ежедневие и пречат да си вършите спокойно работата;
 • усилване и зачестяване на болката, запека или разстройството при стрес, при пътуване, при нови запознанства, при конфликти и скандали и други проблеми;
 • срещате неразбиране за Вашите коремни проблеми и Ви вземат за глезени или хипохондрици.

Биологичната обратна връзка не е за Вас, в случай че:

 • се събуждате нощем от коремна болка;
 • имате установени инфекциозни заболявания;
 • приемате антибиотици;
 • имате установени други стомашно-чревни заболявания (напр. след гастроскопия или колоноскопия);
 • болката се появява по време на месечния цикъл при жените.

Много е вероятно да имате проблеми с корема и червата, ако:

 • сте чувствителни, прекалено отговорни и ангажирани във всичко, което правите;
 • често се въздържате да реагирате при конфликти, а потискате реакциите си и непрекъснато търсите причините вътре във себе си;
 • прекалено сте взискателни към себе си и постоянно сте под стрес.

Защо се появява коремна болка, запек, диария?

Ако работата на червата (перисталтика) е по-слаба от нормалното, това води до запек, а ако е по-интензивна – до разстройство (диария). При поемане на храна перисталтиката се активизира и това води до отделянето на стомашни и чревни сокове, за да започне смилането на храната. Това е процес, който човек не може да контролира съзнателно.
Той се влияе от неща като нервно напрежение или постоянен стрес. Червата са изградени от гладки мускули, които ако са постоянно стегнати, могат да предизвикат напрежение или болка в областта на корема. Тази болка се усилва допълнително, когато човек изпитва страх, чувство за липса на контрол и безнадеждност, а тези усещания свиват още мускулите. Оформя се порочен кръг, който с времето се превръща в устойчиво поведение на перисталтиката на червата. Болката, запека и/или разстройството (диария) стават ежедневие.

Какво обичайно се прави при коремна болка, запек, разстройство?

Обичайните стъпки, чрез които човек се опититва да се отърве от коремните болки са:

 • консултация със специалист гастроентеролог;
 • лекарства, диета, хранителни добавки и хомеопатия;
 • психологическа терапия;
 • консултация с психиатър и прием на антидепресанти и други силни лекарства

Научете повече ...

При болка в корема, запек или разстройство задължително се прави консултация със специалист гастроентеролог. Обичайно той назначава изследвания, за да потвърди или отхвърли различни диагнози. Ако не се установи друга диагноза и се отхвърлят последователно структурни нарушения и инфекциозни заболявания, лекарят-специалист може да постави диагноза „Синдром на раздразнено дебело черво“ или някое друго функционално нарушение на перисталтиката на червата – коремна болка, например.

Консултирайте се с водещи гастроентеролози, за да не се превърнете в жертва на различни грешни диагнози, които да доведат до продължително ходене по мъките и експерименти с различни лекарства.

Ако коремната болка, запека и/или разстройството не се повлияят от лекарства, диета, хранителни добавки и хомеопатия, вероятно Вашия гастроентеролог ще Ви изпрати на психолог или психиатър. Психологическата терапия обичайно дава ефект, но след доста време и само ако психологът има опит с терапията на тези симптоми. Ако стигнете до психиатър, добре е да знаете, че приемът на силни лекарства има най-различни странични ефекти и води до пристрастяване. Освен това няколко месеца след прием на антидепресанти (психиатрите обичайно ги предписват), симптомите отново се появяват, но към тях се прибавят и много други оплаквания. Освен с първоначалните симптоми, ще трябва да се борите и с зависимостта към антидепресантите.

Ако решите да ги спрете заради липсата на ефект, ще Ви трябват много по-големи усилия. Имайте предвид, че няма лекарство, което възстановява финия баланс в регулирането на перисталтиката на червата. Наред с психотерапиите, физическата активност има далеч по-добър ефект от медикаментозните лечения.

Как упражненията с биологична обратна връзка трайно отстраняват коремна болка, запек и/или диария?

Упражненията с биологична обратна връзка:

 • нормализират работата на червата, променяйки несъзнателните регулаторни процеси в тялото без да се меси в начина, по който мислите, във Вашите убеждения и нагласи;
 • създават механизъм за контрол и отстраняване на коремната болка, който се активира автоматично при нужда;
 • ползват за това последните достижения на невронауките и биофийдбек технологиите;
 • безлекарствена е, няма странични ефекти и не води до пристрастяване;
 • дават резултат в предварително ясни сркове.

 

Научете повече ...

Упражненията с биологична обратна връзка, разработени от д-р Везенков, понастоящем са единствения и най-ефикасен начин за нормализиране на перисталтиката на Вашите черва. Тя включва кабинетни тренировъчни сесии с апарати за биологична обратна връзка, след което се правут прости ежедневни упражнения вкъщи. В рамките на два месеца индивидуалните упражнения, конструирани специално за Вас от специалистите по биологична обратна връзка с помощта на специализираните сензори и техники, облекчават осезаемо симптомите. Вие се научавате да ги контролирате в различните житейски ситуации.

Порочният кръг се разкъсва и се замества с ново балансирано поведение на нервните процеси, които контролират перисталтиката на червата. Така коремната болка, запекът и/или разстройството се появяват все по рядко и вече ги няма, когато сте под стрес, пътувате или се запознавате с нови хора. Няколко седмици след започване на упражненията симптомите се появяват много по-късно от обикновено и постепенно намаляват като сила. Най-важното, обаче, е че в хода на упражняването човек усвоява умения и способности да управлява физиологичното и емоционалното си състояние, а това връща чувството за контрол и обичайното усещане за безнадеждност изчезва завинаги.

Обадете се сега