Обадете се сега

+359 2 996 38 84

Симптоми

Невротренингите с биофийдбек са най-доброто решение срещу прегаряне.

Невротренингите с биологичната обратна връзка (биофийдбек) ще Ви помогне да се справите с депресията с помощта на обективната информация от сензорите и заучаване на индивидуални техники.

 

Невротренингите с биологичната обратна връзка (биофийдбек) ще Ви помогне трайно да преодолеете високата тревожност и пристъпите на паника с помощта на обективна информация от сензори и заучаване на индивидуални техники.

 

Кога упражненията с биологична обратна връзка (биофийдбек) е за Вас?

Биологичната обратна връзка ще Ви помогне да се отървете завинаги от коремните болки.

Терапията е за Вас, ако поне 3 пъти седмично в продължение на поне два месеца имате някои от следните оплаквания:

 • болка в корема, която се облекчава при изхождане и нямате диагноза за това;
 • имате поставена диагноза „Синдром на раздразнено дебело черво“ от гастроентеролог;
 • подуване на корема, газове и усещане за недоизхождане;
 • чувство за напрежение в корема без причина;
 • закъснявате за работа или отсъствате заради коремните проблеми;
 • чувствате се зле заради болката, запека или разстройството, които влияят на Вашето ежедневие и пречат да си вършите спокойно работата;
 • усилване и зачестяване на болката, запека или разстройството при стрес, при пътуване, при нови запознанства, при конфликти и скандали и други проблеми;
 • срещате неразбиране за Вашите коремни проблеми и Ви вземат за глезени или хипохондрици.

Биологичната обратна връзка не е за Вас, в случай че:

 • се събуждате нощем от коремна болка;
 • имате установени инфекциозни заболявания;
 • приемате антибиотици;
 • имате установени други стомашно-чревни заболявания (напр. след гастроскопия или колоноскопия);
 • болката се появява по време на месечния цикъл при жените.

Много е вероятно да имате проблеми с корема и червата, ако:

 • сте чувствителни, прекалено отговорни и ангажирани във всичко, което правите;
 • често се въздържате да реагирате при конфликти, а потискате реакциите си и непрекъснато търсите причините вътре във себе си;
 • прекалено сте взискателни към себе си и постоянно сте под стрес.

Защо се появява коремна болка, запек, диария?

Ако работата на червата (перисталтика) е по-слаба от нормалното, това води до запек, а ако е по-интензивна – до разстройство (диария). При поемане на храна перисталтиката се активизира и това води до отделянето на стомашни и чревни сокове, за да започне смилането на храната. Това е процес, който човек не може да контролира съзнателно.
Той се влияе от неща като нервно напрежение или постоянен стрес. Червата са изградени от гладки мускули, които ако са постоянно стегнати, могат да предизвикат напрежение или болка в областта на корема. Тази болка се усилва допълнително, когато човек изпитва страх, чувство за липса на контрол и безнадеждност, а тези усещания свиват още мускулите. Оформя се порочен кръг, който с времето се превръща в устойчиво поведение на перисталтиката на червата. Болката, запека и/или разстройството (диария) стават ежедневие.

Какво обичайно се прави при коремна болка, запек, разстройство?

Обичайните стъпки, чрез които човек се опититва да се отърве от коремните болки са:

 • консултация със специалист гастроентеролог;
 • лекарства, диета, хранителни добавки и хомеопатия;
 • психологическа терапия;
 • консултация с психиатър и прием на антидепресанти и други силни лекарства

Научете повече ...

При болка в корема, запек или разстройство задължително се прави консултация със специалист гастроентеролог. Обичайно той назначава изследвания, за да потвърди или отхвърли различни диагнози. Ако не се установи друга диагноза и се отхвърлят последователно структурни нарушения и инфекциозни заболявания, лекарят-специалист може да постави диагноза „Синдром на раздразнено дебело черво“ или някое друго функционално нарушение на перисталтиката на червата – коремна болка, например.

Консултирайте се с водещи гастроентеролози, за да не се превърнете в жертва на различни грешни диагнози, които да доведат до продължително ходене по мъките и експерименти с различни лекарства.

Ако коремната болка, запека и/или разстройството не се повлияят от лекарства, диета, хранителни добавки и хомеопатия, вероятно Вашия гастроентеролог ще Ви изпрати на психолог или психиатър. Психологическата терапия обичайно дава ефект, но след доста време и само ако психологът има опит с терапията на тези симптоми. Ако стигнете до психиатър, добре е да знаете, че приемът на силни лекарства има най-различни странични ефекти и води до пристрастяване. Освен това няколко месеца след прием на антидепресанти (психиатрите обичайно ги предписват), симптомите отново се появяват, но към тях се прибавят и много други оплаквания. Освен с първоначалните симптоми, ще трябва да се борите и с зависимостта към антидепресантите.

Ако решите да ги спрете заради липсата на ефект, ще Ви трябват много по-големи усилия. Имайте предвид, че няма лекарство, което възстановява финия баланс в регулирането на перисталтиката на червата. Наред с психотерапиите, физическата активност има далеч по-добър ефект от медикаментозните лечения.

Как упражненията с биологична обратна връзка трайно отстраняват коремна болка, запек и/или диария?

Упражненията с биологична обратна връзка:

 • нормализират работата на червата, променяйки несъзнателните регулаторни процеси в тялото без да се меси в начина, по който мислите, във Вашите убеждения и нагласи;
 • създават механизъм за контрол и отстраняване на коремната болка, който се активира автоматично при нужда;
 • ползват за това последните достижения на невронауките и биофийдбек технологиите;
 • безлекарствена е, няма странични ефекти и не води до пристрастяване;
 • дават резултат в предварително ясни сркове.

 

Научете повече ...

Упражненията с биологична обратна връзка, разработени от д-р Везенков, понастоящем са единствения и най-ефикасен начин за нормализиране на перисталтиката на Вашите черва. Тя включва кабинетни тренировъчни сесии с апарати за биологична обратна връзка, след което се правут прости ежедневни упражнения вкъщи. В рамките на два месеца индивидуалните упражнения, конструирани специално за Вас от специалистите по биологична обратна връзка с помощта на специализираните сензори и техники, облекчават осезаемо симптомите. Вие се научавате да ги контролирате в различните житейски ситуации.

Порочният кръг се разкъсва и се замества с ново балансирано поведение на нервните процеси, които контролират перисталтиката на червата. Така коремната болка, запекът и/или разстройството се появяват все по рядко и вече ги няма, когато сте под стрес, пътувате или се запознавате с нови хора. Няколко седмици след започване на упражненията симптомите се появяват много по-късно от обикновено и постепенно намаляват като сила. Най-важното, обаче, е че в хода на упражняването човек усвоява умения и способности да управлява физиологичното и емоционалното си състояние, а това връща чувството за контрол и обичайното усещане за безнадеждност изчезва завинаги.

Упражненията с биологична обратна връзка (биофийдбек) ще Ви помогнат да се отървете завинаги от високото кръвно налягане.

Невротренингите с биологична обратна връзка (биофийдбек) са за Вас ако:

 • имате постоянно високо кръвно налягане - когато го измервате няколко пъти в различни периоди от деня и стойността му е 140/90 mmHg или по-висока;
 • сутрин постоянно се събуждате с главоболие и болки във врата;
 • получавате понякога замайване или имате бучене или шум в ушите;
 • при стрес рязко качвате кръвното налягане над 180/110 mmHg (наричат се „хипертонични кризи“), което може да бъде придружено от главоболие и световъртеж, влошаване на зрението, задух, физическо неразположение;
 • след стрес бавно сваляте кръвното налягане.

Невротренигите с биофийдбек (биологична обратна връзка) не са подходящи, когато:

 • хипертонията е вторична и придружава друго основно заболяване (например бъбречни или ендокринни заболявания);
 • имате метаболитен синдром;
 • имате поставена диагноза Синдром на Кушинг;
 • са установени заболявания на щитовидната жлеза.

Много е вероятно да имате високо кръвно налягане, ако:

 • често сте изложени на стрес или сте преживели силно травмиращо събитие;
 • постоянно се тревожите за нещо;
 • имате заседнал начин на живот;
 • храните се нередовно, приемате големи количества сол, мазнини и алкохол;
 • имате наднормено тегло;
 • сте в напреднала възраст.

Защо се появява хипертонията?

Една от най-бързите неволеви реакции на тялото при стрес е да се свият капилярите и съдовете в пръстите, дланите и ходилата. Понеже сърдечно-съдовата система е затворена, това свиване води до намаляване на общия й обем. Сърцето, обаче, продължава да работи по същия начин или по-бързо заради стреса и така се вдига налягането в системата.

По същия начин работи водопроводът - при еднакво отворени кранове, налягането на струята зависи от широчината на отвора на чешмата. Колкото по-тесен е отвора, толкова по-високо е налягането на струята; колкото по-свити са капилярите, толкова по-високо е общото кръвно налягане.

Ако всичко това се случва често и по всякакви поводи, хроничното високо кръвно налягане става факт и води до бързо изхабяване и изчерпване на организма. Това е все едно да карате автомобила си със 80 км./час на втора предавка постоянно – освен по-големия разход на гориво, частите на автомобила и най-вече двигателя бързо се износват и развалят.

Много и различни фактори на средата могат да доведат до повишаване на кръвното налягане, което в същността си е естествена реакция на организма. Фактори, свързани с околната среда са замърсяването като цяло, постоянния околен шум, резките климатични промени и др.

По-силно влияние оказват напрежението в работата, безработицата, междуличностните конфликти, вътрешните терзания, чувството за вина и безизходица, постоянното трупане на гняв и т.н.
Травмиращите събития като смяна на местожителство, месторабота, развод, загуба на любим човек, проблеми с институции, непосилни кредити, прекомерни амбиции и постоянно претоварване също често водят до повишаване на кръвното налягане, което с времето се превръща в хронично.

Другата причина за постоянно високо кръвно може да бъде нарушена бъбречна функция, която засяга обмяната на соли и вода в тялото. Факторите, свързани със стрес реакциите и нарушената бъбречна функция могат да влияят както поотделно, така и заедно върху нивото на кръвното налягане.

Какво обичайно се прави при високо кръвно налягане?

За да се постави диагноза хипертония, лекар-специалист измерва неколкократно в различни части на деня кръвното налягане в продължение на една седмица. При всяко измерване стойността му е 140/90 mmHg или по-висока. Това може да се направи и в домашни условия, но резултатът е доста по-неточен.

За да установи причината за хипертония, специалистът обичайно назначава следните изследвания:

 • анализ на урината
 • изследване на кръвта –концентрация на соли в кръвния серум и концентрация на някои хормони, свързани с работата на щитовидната жлеза
 • изследване на кръвната захар на гладно
 • изследване на холестерола
 • електрокардиография – регистрация на ЕКГ.

Когато диагнозата бъде потвърдена, човек започва прием на лекарства. Обичайно това са медикаменти за разреждане на кръвта и за намаляване на пулса. При поставена диагноза хипертония, лекарствата се пият до края на живота, защото те - чрез понижаване на кръвното налягане, намаляват риска от инфаркт, инсулт и увреждания на други вътрешни органи в бъдеще. Тези медикаменти, обаче, имат имат странични ефекти - бързо изчерпване на силите при натоварване (както физическо, така и емоционално и интелектуално), бърза уморяемост, а оттам - неудовлетвореност и влошаване на качеството на живот.

Как упражненията за вегетативната нервна система с биофийдбек (биологична обратна връзка) отстраняват високо кръвно налягане?

Упражненията за вегетативната нервна система с биологична обратна връзка:

 • възстановяват балансиращите процеси в организма - свиването на периферните капиляри започва да се редува с бързото и лесното им отпускане;
 • автоматизират тези несъзнателни балансиращи процеси, така че те да се включват самостоятелно при нужда;
 • премахват бързото изчерпване на силите при различни натоварвания;
 • няма странични ефекти, защото е безлекарствена;
 • премахват трайно високото кръвно налягане в рамките на два месеца.

Допълнителна полза от упражненията за вегетативната нервна система с биологична обратна връзка е, че се подобрява периферното кръвообращение. По този начин се премахва напрежението, почивката е по-ефективна и тялото започва да работи по-добре. Рискът от инфаркт, инсулт и увреждане на вътрешните органи намалява значително, но без страничните ефекти на традиционните лекарства.

Обадете се сега