Обадете се сега

+359 2 996 38 84

Блог

При извънредното положение и мерките срещу COVID-19 хората много от хората изпадат в паника, безизходица, липса на контрол и безнадеждност. Това срива имунната система и вероятността да се разболеят от друго, а не от вируса, нараства главоломно. Невронауката, която изследва тези отношения от десетилетия се нарича психоневроимунология. Описани са многобройни молекулярни механизми, чрез които психични и емоционални състояния, които продължават достатъчно дълго, увличат имунни процеси и ги отслабват. Всеки знае, че след една седмица високо напрежение, постоянен стрес, след това води до настинка.

Наш морален и обществен дълг е да споделим с хората знания си като изследователски и приложен Център, за да можем да помогнем дори и на един човек. 

Паникьосвайте се, но за не повече от два часа! Това важи и за стреса, и за паниката. Краткосрочният стрес оздравява, дългосрочният – разболява.

Паниката може да Ви мобилизира и да промени начина Ви на живот, но ако продължи дълго ще Ви разболее със сигурност.

Опасността от разпространение на грипния вирус COVID-19 доведе до драконовски, но изключително адекватни мерки от страна на нашето правителство и въвеждането на извънредно положение в страната.

Хората с хронични психосоматични нарушения – висока тревожност, паник атаки, хипертония, безсъние, главоболие, коремни и мускулни болки, задух, световъртеж и много други, са подложени на огромен риск в извънредното положение, което се въвежда в множество страни в Европа и света.

Симптоматиката се изостря многократно при стресови ситуации, форс мажорни обстоятелства и фактори, върху които нямаме контрол.

Множество ежедневни дейности – разходки, туризъм, развлечения, социални контакти, спорт, фитнес, танци, йога и други, които поддържат баланса в човешкото тяло изведнъж отпадат едновременно. Придружено с възможната паника при хората в риск и повишена тревожност от неизвестното нарушава драматично баланса между физическа активност и психическо напрежение, което застрашава здравето. Здравето ще бъде застрашено не толкова от COVID-19, а от нарушения баланс при рязката смяна на начина ни на живот. Всяка драстична промяна в начина на живот – смяна на месторабота, на местоживеене, на партньор, невъзможност да вършим нещата, които обичаме и др., всъщност предизвикват големи промени във функционирането на тялото, а те на своя страна отключват алармените системи или стрес реакции и взривяват имунната система.

Има опасност болниците да започнат да се пълнят не от заразени с COVID-19, а от изостряне на хроничните психосоматични заболявания, което се случва винаги при големите промени в начина ни живот или от промени в социално-икономически план, каквито са налични сега при наличието на извънредно положение. Огромното психично напрежение, което се появява при хората, засегнати от икономическата ситуация в момента - неплатените отпуски, невъзможността на малки и средни предприятия да си плащат сметките, срива в туризма, транспорта и услугите ще бъде голямо предизвикателство за всеки.

Стресът и паниката са най-големите врагове на имунната система. Спокойствието, психична стабилност, радостта благодарността и физическата активност са най-големите й приятели.

Как да се предпазим и останем здрави при нарастващата вълна от изостряне на хронични психосоматични нарушения и увеличаване на броя на посещенията при лекар и интензивни болнични отделения, които в момента са пренатоварени и без това?

Не е достатъчно да следвате призива „Не се паникьосвайте!“, а трябва да знаете КАК да го направите с лесни за изпълнение упражнения и действия, които да поддържат тялото в едно спокойно и равновесно състояние, освен мерките за хигиена спрямо вирусни и бактериални респираторни инфекции – миене на ръце, дезинфектиране и почистване на всичко, до което се докосвате.

Ето някои от мерките, прилагани в Центъра за приложни невронауки, които можете да предприемете, когато сте за дълго вкъщи:

1. Седнете в удобен стол и дишайте равномерно, не дълбоко

Пуснете си хронометър, за да не броите и хванете равномерно темпо на дишане 4 на 4. Четири секунди вдишване, четири секунди издишване без паузи. Можете да си свалите и апликация за водене на дишането и да си я настроите по описания начин. Избягвайте да броите, това при някои хора не работи. След няколко дни тренировки, няма да имате нужда от водач на дишането, но в началото го използвайте.

Можете да използвате звука на дихателен водач и в нашето видео в You tube: https://www.youtube.com/watch?v=Job2guSJ0Qg

По този прост начин активирате своя блуждаещ нерв, а така и възстановителните и оздравителни процеси в тялото.

2. Отпуснете мускулите си, докато дишате спокойно и равномерно.

Мускулното напрежение в покой вдига тонуса на адреналиновата система и пречи на отпускането и възстановяването. Ако имате напрежение във врата, гърба или кръста, докато си седите отпуснати, по-добре станете и се раздвижете малко както е описано в т.6

3. Затворете очи и си пуснете любимата музика за слушане, но тихо

Със затварянето на очите 80% от информацията от външния свят се преустановява и така мозъкът си почива

4. Правете упражненията системно.

Първите 3 точки ги направете поне за 15-20 минути на всеки 2-3 часа през деня, за да стане състоянието на покой познато на тялото и да се превърне в рефлекс. Еднократните действия нямат никакъв ефект.

5. Погрижете се за съня си.

Заспивайте само отпуснати както е описано по-горе в точки от 1 до 3, и поне 1 час без да сте гледали в екрана на телевизора или телефона, включително и новините за пандемията.

Заспивайки без напрежение ще подобрите фазите на дълбок сън, които са най-важните за възстановяване и самолечение на тялото. Един час повече сън от обикновеното е един час повече възстановяване и самолечение на тялото. Няма по-добър лекар от съня ни. Погрижете се за подобряване на продължителността и качеството на своя сън

6. Раздвижете се на фона на музика или пеейки макар и вкъщи

Меките, плавни и спокойни мускулни движения, в отпуснато и спокойно състояние без определена последователност, тоест импровизиране на фона на музика или просто си тананикайте или попейте. Импровизирани танцувални движения са много по-ефективни за отпускане на тялото, отколкото лицевите опори и коремните преси. Можете и да се разхождате от стая в стая, напред-назад или дори на място. Равномерното ходене, танцуване увлича равномерност и спокойствие на всички процеси в тялото.

Наблюдавайте дишането си, то трябва да бъде меко, равномерно и спокойно.

Спокойният глас и песента е мощен вагусов стимулатор (активация на блуждаещия нерв) и има възстановителен и оздравителен ефект. Правете го поне 3-4 пъти на ден. Тук няма предозиране - колкото по-често, толкова по-добре.

7. Учете, четете, творете и се смейте – това е мощна профилактика спрямо стреса и паниката.

Мозъкът когато учи е спокоен, той обича да учи. Когато учим, изключваме стрес реакциите и напрежението в тялото. Захванете се с учене на нещо ново, прочетете нова книга или се занимавайте с любимото си хоби – рисуване, писане и т.н. Творческата работа замества стрес реакциите и увлича процесите в тялото към спокойствие и благоденствие. Направете си списък с любимите и развлекателни дейности и ги упражнявайте. Сега имате време за всичко.

Не забравяйте Вие избирате в какво състояние да се намирате. Следете новините, но в никакъв случай не прекарвайте деня си само в гледане на новините по телевизията. Праговете на дразнимост на Вашите сетива ще паднат и всяка информация ще предизвиква стрес реакция в тялото Ви. Пуснете си любим филм или увлекателно хумористично предаване.

И най-важната мярка. Наблюдавайте ефекта от всяка дейност, която правите, върху Вашето благосъстояние. Ако се чувствате добре, правете я, ако не – не я правете. Редувайте дейностите, активни с пасивни, като спазвате правилото да не е повече от два часа всяка от тях.

На всеки 2 часа правете пълно отпускане от 10-15 минути, та дори и дрямка. Сега може да си го позволите.

Знанието е сила, използвайте го, но го приложете. Конкретни стъпки с конкретни ефекти всеки ден.

При паниката се изключва предния дял на мозъка и човек престава да мисли адекватно, както се изразяваме в невронауките, сами си правим функционална челна лоботомия.

Животът е преживял много по-сериозни изпитания и ще ги преживее и сега!

Всичко е в нашите ръце. Да си помогнем сами! Вируси е имало и ще има винаги, нека развием такава имунна система, която да устои на всичко! Тази Цел си заслужава!

 

Обадете се сега