Обадете се сега

+359 2 996 38 84

Блог

 

Чувства сърцебиене и прескачане на сърцето, каквито не е имал преди, и състоянието му се влошава прогресивно. И наистина, по време на разговора се установи дисбаланс в сърдечния ритъм, но в момента, в който го помолих да направи някое от упражненията, които знае, сигналите се промениха драстично.

 

Наблюдавал съм често явлението в практиката ми. Когато човек се научи да владее процесите в тялото си в покой, това изобщо не е гаранция, че в напрегнати ситуации няма да „превключи“ на дебалансиран режим. Даже напротив – в конфликтни ситуации по-лесно преминаваме в подобни състояния и с времето ги превръщаме в устойчиви реактивни модели на поведение.

 

Младият мъж беше социално и семейно ангажиран, но трудно съчетаваше „двата свята“. Той беше дошъл, преди още соматичните симптоми да се проявят, решен превантивно да се справи с проблема.

 

Ако човек престане да контролира нещата във всеки един момент и спре да налага стриктен контрол и на останалите, ще успее да разбере, че наличието на повече гледни точки е в основата на балансираното управление на динамиката на всички процеси в тялото и в ума. Осъзнавайки това, той се връща към естественото си развитие, основано на управлението на малките промени в живота, което от своя страна води до пълна свобода.

 

След откровен разговор в тази посока и споделяне на идеята за различните видове гледни точки го попитах колко често прави упражненията си. Той призна, че ги прави само след критична ситуация или след конфликт, но вече не помагали. Поговорихме си за функционирането на мозъка и че е допуснал грешка на ума, който е забравил, че способността да релаксираме се тренира системно, а не само в критични ситуации.

 

В края на сесията модифицирахме дихателните практики, които прилагаше в отговор на сигналите, регистрирани със сензорите за биологична обратна връзка (биофийдбек) и визуализирани на монитора. Така се спряхме и на определен дневен ритъм за правене на упражненията и с това срещите ни приключиха.

 

След няколко седмици пациентът се обади да ми благодари.

 

Понякога биологичната обратна връзка може да се обезпечи с една-единствена сесия и консултация. Случва се човек да забрави прости неща от ежедневието, улисан в сложнността на социалните отношения и изискванията на средата. Най-простото решение обаче е смяна на гледната точка и откриване на подходящ, работещ и ефективен инструмент за подобряване на адаптивните способности на тялото при емоционални натоварвания, и набор от знания за управление и справяне с промените, които настъпват постоянно настъпват в нас и около нас.

 

Обадете се сега