Обадете се сега

+359 2 996 38 84

Блог

Първоначалните измервания показаха типична „реакция на замръзване“ (freeze reaction) при всички стрес стимули, най-силно изразена при емоционалните. Определихме резонантната дихателна честота, при която нервните процеси за активация и отпускане на тялото ритмично се редуват. Желаният краен сигнал на монитора бе постигнат веднага. Определихме заедно системата за правене на упражнението. Ефектът беше незабавен и след няколко дни облекчението беше впечатляващо.

На втората сесия след една седмица очертахме основните етапи, междинните и крайните цели, към които ще се стремим. Нямаше нужда от следващи срещи. Момичето взе оздравителния процес в свои ръце и постигна пълна промяна. Процесът премина и през няколко важни за нея решения, които бе отлагала от много време насам, без да бъдат обсъждани дори с терапевта – раздели се с приятеля си, започна работа и коремните оплаквания онстъпиха място на мечтите на младата жена да постигне баланс в живота си.

Това беше един от най-кратко продължилите случаи, при които се демонстрира силата на самонаблюдението и правенето на прости упражнения, индивидуализирани с биологична обратна връзка (биофийдбек). Както често се шегувам с колеги и приятели, „Няма чудеса, има естествени процеси, случващи се за кратко време!“.

 

Стоян Везенков, Център за приложни невронауки

 

Обадете се сега