Обадете се сега

+359 2 996 38 84

Блог

 

Първоначално състояние и даване на ход на програмата от упражнения с биологична обратна връзка

 

Когато се срещнахме за първи път, тя се уморяваше твърде бързо, не може да изкачва стълби, чувстваше се зле и сподели, че вече даже е написала завещанието си. Приятел обаче й препоръчал да опита с биологичната обратна връзка (биофийдбек).

 

Трудно успях да прикрия притеснението си, когато видях сърдечната й дейност – аритмията наистина беше плашеща, а дишането й – силно учестено и повърхностно. Целта на упражненията беше овладяване точно на такива състояния. Поради тази причина различните видове активност бяха фокусирани върху дихателните упражнения под регулярното наблюдение на лекуващия лекар.

 

За няколко седмици от 20 дихателни цикъла за минута в покой, достигнахме 11. Системата от упражнения беше максимално интензивна и бе в посока сваляне на напрежението, отпускане и възстановяване на съня. На първия месец достигнахме 6 дихателни цикъла за минута и подобрението беше видимо. Жената можеше да се разхожда, да изкачва стълби и да върши леки ненатоварващи дейности вкъщи без страх. Окуражих я да се върне на работа, въпреки че че продължителността и броят на упражненията ще продължат да се увеличават. Тя започна допълнително да чете и да се интересува от най-различни житейски въпроси, които беше избягвала да си задава в забързания си активен живот.

 

 

Трансфер

 

Основната задача, след като балансът в тялото й се възстанови, и „прескачанията“ на сърцето вече бяха на 5–10 минути, а не на всеки 10–15 секунди, както в началото, бе да преструктурира самонаблюдението си на всички нива. Тя трябваше да извършва все по-смели и решителни действия за възобновяване на всички дейности, от които заболяването й постепенно я бе лишило.

 

На третия месец пациентката се похвали, че при поредното функционално изследване при специалисти белодробният капацитет и състоянието й дотолкова се бяха променили, че лекарят я попитал какво е правила през последните месеци, за да постигне тези резултати.

 

Беше много щастлива.

 

Този случай е пример за това как минималните всекидневни усилия, когато са подхощящо насочени, водят до огромни промени във функционирането на организма и качеството ни на живот.

Днес, близо две години по-късно, тази жена живее активно, пътува често със самолет до различни точки на света, като се случва – както сама споделя – да забрави за заболяването си и дори на моменти да прекали с натоварването, на което се подлага. Но вече разполага с инструменти, с които да балансира ежедневието и бързо да се възстановява.

Обадете се сега