Блог

 
Двама учени спечелиха в понеделник Нобелова награда за медицина за своите открития за това как човешкото тяло възприема 
топлината и докосването, разкрития, които биха могли да доведат до нови начини за лечение на болка или дори сърдечни заболявания.

Американците Дейвид Юлиус и Ардем Патапутиан поотделно идентифицираха рецепторите в кожата, които реагират на топлина и налягане, а изследователите работят върху лекарства, които да ги адресират към тях. Някои се надяват, че откритията в крайна сметка могат да доведат до болкоуспокояващи, които намаляват зависимостта от силно пристрастяващи опиоиди. Но пробивите, станали преди десетилетия, все още не са дали много ефективни нови терапии.Джулиус от Калифорнийския университет в Сан Франциско използва капсаицин, активния компонент в лютите чушки, за да определи молекулярните сензори, които реагират на топлина, съобщи Нобеловият комитет. Патапутиан, от изследователския институт Scripps в Ла Джола, Калифорния, открива чувствителни на налягане сензори в клетки, които реагират на механична стимулация.

„Това наистина отключва една от тайните на природата“, каза Томас Перлман, генерален секретар на комитета, при обявяването на победителите. "Това всъщност е нещо, което е от решаващо значение за оцеляването ни, така че е много важно и фундаментално откритие."

Комитетът заяви, че техните открития стигат до "една от големите загадки, пред които е изправено човечеството": как усещаме околната среда.

Изборът на победители подчертава колко малко учени са знаели нещо по този въпрос преди откритията - и колко все още има да се научава, каза Оскар Марин, директор на Центъра за неврологични разстройства на MRC Центъра в King's College London.

"Докато разгадавахме физиологията на сетивата, това, което не разбирахме, е как усещаме разликите в температурата или налягането", каза Марин. "Познаването на начина, по който тялото ни усеща тези промени, е от основно значение, защото след като идентифицираме тези молекули, те могат да бъдат таргетирани. Това е като намирането на ключалка и сега знаем точните ключове, които ще са необходими, за да я отключим."

Марин прогнозира, че новите лечения за болка вероятно ще дойдат на първо място, но че разбирането как тялото открива промени в налягането може в крайна сметка да доведе до лекарства за сърдечни заболявания, ако учените могат да разберат как да облекчат натиска върху кръвоносните съдове и други органи.

Ричард Харис, от Центъра за изследване на хроничната болка и умора в Университета в Мичиган, САЩ, също каза, че работата на новите лауреати може да помогне за разработването на нови болкоуспокояващи, но отбеляза също, че изследванията в областта отдавна са в застой.

Той каза, че тъй като болката включва и психически компонент, простото идентифициране на начина, по който тя се задейства в тялото, не е непременно достатъчно, за да се справи с нея. Въпреки това той каза, че работата на Юлий и Патапутиан вероятно ще помогне на лекарите да лекуват по-добре болката, причинена от неща като екстремни температури и химически изгаряния.

„Техните открития ни дават за първи път представа как започва този вид болка, но предстои да разберем дали е свързана с хронична болка при много пациенти “, каза той.

И все пак, Фиона Буасонаде, специалист по болки в университета в Шефилд, заяви, че работата на лауреатите на Нобелова награда е особено важна за всеки пети човек в световен мащаб, който страда от хронична болка.

Такава болка - от артрит, мигрена и др. до хронични болки в гърба - "е огромен медицински проблем и е доста неуспешно лекувана навсякъде по света", каза тя. „Тяхното изследване може да ни накара да идентифицираме нови съединения, които са ефективни при лечение на болка, за да не се стига до пагубното въздействие на опиоидите“, които породиха кризата с пристрастяване в САЩ.

По традиция винаги има затруднения с уведомяването на носителите на Нобелова награда, и Юлий каза, че е бил събуден по телефона, като първоначално сметнал, че е шега.

„Телефонът ми прозвъня някак си и беше един роднина, с когото се свързал някой от Нобеловия комитет, който се опитвал да намери моя телефонен номер“, каза той от дома си в Сан Франциско, където беше посред нощ.

Едва когато съпругата му чула гласа на Перлман и потвърди, че наистина се обажда генералният секретар на комитета, той разбрал, че това не е шега. Юлий каза, че съпругата му е работила с Перлман преди години.

Томас Перлман, секретар на Нобеловата асамблея и Нобеловия комитет, обявява носителите на Нобеловата награда за физиология или медицина за 2021 г. по време на пресконференция в Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, понеделник, 4 октомври 2021 г. Нобеловата награда в областта на физиологията или медицината е присъдена на американските учени Дейвид Юлиус и Ардем Патапутиан. Те бяха отличени за откриването на молекулярните рецептори за температура и допир. Победителите бяха обявени в понеделник от Томас Перлман.

Източник: https://medicalxpress.com/news/2021-10-nobel-prize-honors-discovery-temperature.html

Обадете се сега