Обадете се сега

0896 65 05 63

Блог

Изследователите от щата Охайо смятат, че са разработили и утвърдили нов метод за идентифициране на кои хора са нарцистични.

И удивителното е, че инструментът е само един въпрос.

В поредица от 11 експеримента, включващи повече от 2200 души от всички възрасти, изследователите открили, че могат надеждно да идентифицират нарцистични хора, като им зададат един единствен точен въпрос (включително забележката):

Доколко сте съгласни с това твърдение: „Аз съм нарцис.“ (Забележка: Думата „нарцис“ означава егоистичен, фокусиран към себе си и суетен.)

Човешкото сърце се променя при космическия полет, но се възстановява, когато е отново на Земята. Резултатите от изследване на промените в клетките на сърцето, проведени не отдавна могат да помогнат на учените да разберат защо сърцата на астронавтите се променят и как да го предотвратят.

Предишни изследвания на астронавтите са установили, че космическият полет намалява както сърдечната честота, така и кръвното налягане и увеличава количеството кръв, изпомпвана от сърцето. Но повечето изследвания как се случва това са направени или върху животни, или върху цели човешки тъкани или органи.

За да получат допълнителна информация, Алекса Вноровски от Станфордския университет в Калифорния и нейните колеги извършват експерименти, използвайки човешки сърдечни клетки.

Първо те взели кръв от трима души без анамнеза за сърдечни заболявания. След това препрограмирали част от кръвните клетки в стволови клетки, които след това ги потикнали да образуват клетки на сърдечния мускул.

Тема на брой 3 от 2015 на списание ОСЕМ

От Женя Милчева и Катерина БорисоваКакво се случва в мозъка на човека, играещ компютърна игра, който е едновременно във физическата и във виртуалната реалност? Този въпрос със сигурност си е задавал почти всеки съвременен родител, а и възрастен, прекарващ часове пред компютърния монитор. Решихме да проверим чрез експеримент със съдействието на неврофизиолога доц. д-р Стоян Везенков. Резултатите се оказаха поучителни – по време на игра мозъкът не работи по обичайния си начин, човек може да изпадне в променено състояние на съзнанието, подобно на транс. Колко трайно ще е въздействието, зависи от времето, прекарано пред монитора, но и от характера на играта.

 

Обадете се сега